Pestki moreli gorzkiej 100g

  • Dodaj recenzję:
  • 2120
  • Czas realizacji: Towar wysyłamy w 24h
  • szt.
  • Cena netto: 10,65 zł 13,10 zł

Pestki moreli gorzkiej 100g

 

Morela pospolita, zwyczajna (Prunus armeniaca L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę, rośnie dziko także w Japonii. Jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym Polsce. Morela jest znanym i lubianym owocem – do tej pory jednak niewielką uwagę poświęcano tej części owocu, jaką jest pestka (a właściwie jej wewnętrzna część). Fakt ten zmieniło odkrycie związku o nazwie amigdalina (czasem nazywanego też witaminą B17, choć nie jest to oficjalnie zatwierdzona nomenklatura) obecnego w pestkach moreli. Zawartość amigdaliny zależy od tego, czy pestki są słodkie, czy gorzkie – te drugie zawierają znacznie większą ilość wspomnianej substancji.

 

Właściwości pestek moreli

 

Pestki moreli gorzkiej, podobnie jak gorzkie migdały, zawierają znaczną ilość amigdaliny. Jest ona związkiem organicznym z grupy glikozydów. Po raz pierwszy wyizolowana została w 1830 roku przez Robiqueta i Boutrona-Charlarda. Ma postać białego, bezzapachowego proszku o silnie gorzkim smaku. Amigdalina jest związkiem cyjanogennym, z rozpadu którego powstaje cyjanowodór – silnie toksyczna substancja. Spełnia ona w pestkach funkcje ochronne przed owadami i większymi roślinożercami. Niezhydrolizowana amigdalina nie wykazuje szkodliwego działania. Natomiast, znaczną toksycznością charakteryzują się produkty jej rozpadu – szczególnie zaś cyjanowodór [2].

 

Pestki moreli na raka

 

Pestki moreli, a właściwie znajdującą się w nich amigdalinę uważa się za ukryte lekarstwo na raka. Pierwsze próby leczenia nowotworu przy pomocy tego związku datuje się na 1845 rok. Od tamtego czasu opracowano wiele prawdopodobnych teorii wyjaśniających mechanizm przeciwnowotworowego działania tego związku chemicznego. Początkowo antykancerogenne właściwości amigdaliny tłumaczono aktywnością jednego z enzymów hydrolitycznych (β-glukozydazy), który rozszczepia wiązanie pomiędzy cząsteczkami glukozy. Teoria ta została jednak później obalona.

Innym poglądem wyjaśniającym mechanizm przeciwnowotworowy amigdaliny pochodzącej z gorzkich pestek moreli jest stwierdzenie, iż amigdalina może być traktowana jako witamina, a jej niedobór będzie promował rozwój nowotworu. Ta teoria jednak również spotkała się z odrzuceniem, co więcej – uznano, iż amigdaliny nie powinno nazywać się witaminą B17. Postulowano również, iż zdolność tego związku do niszczenia komórek nowotworowych związana jest z uwolnieniem cyjanków, cytotoksycznych względem zmienionych nowotworowo komórek. Niektóre źródła utrzymują również, iż obecność amigdaliny może indukować wyzwolenie specyficznej odpowiedzi odpornościowej organizmu ukierunkowanej na destrukcję zmutowanych komórek.

Najbardziej prawdopodobna wydaje się być jednak wersja, jakoby amigdalina powodowała uniemożliwienie wbudowania tymidyny (jednej z zasad azotowych budujących DNA) do materiału genetycznego komórek i w ten sposób hamowała proliferację tych zmienionych nowotworowo. Przeprowadzone dotychczas eksperymenty dowodzą, iż in vitro amigdalina działa hamująco na proliferację zmienionych nowotworowo komórek, zatrzymując ich dalszy podział i stymulując apoptozę (śmierć komórki) przez co zmniejsza też ryzyko przerzutów i nawrotów. We wspomnianych badaniach amigdalina wykazała takie działanie przeciw rakowi prostaty, macicy czy piersi [2].

Amigdalina zawarta w gorzkich pestkach moreli okazuje się być dość interesującym związkiem o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym. Konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań uwzględniających szerokie spektrum różnych typów komórek, zarówno w warunkach in vitro, jak i in vivo.

 

Dawkowanie pestek moreli

 

Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1–2 gorzkich pestek moreli dziennie – większa dawka może bowiem powodować poważne zagrożenie zdrowia. Dopuszczalna, bezpieczna ilość sugerowana przez GIS została wyliczona na podstawie Maksymalnego Tolerowanego Dziennego Spożycia (the Maximum Tolerable Daily Intake) na poziomie 20 µg/kg masy ciała/dzień ustalonego przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA) oraz na podstawie średniej zawartości jonu cyjankowego w pestce w ilości 0,5 mg [1]. 

 

Sposób użycia :

 

Spożycie: 2-3 pestki moreli gorzkiej dziennie.

Nie powinny spożywać pestek moreli gorzkiej: kobiety w ciąży, matki karmiące, oraz dzieci.

 

Masa netto: 100 g.

 

 

Literatura:
1/2 Nowak A., Zielińska A. Aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny. Postępy Fitoterapii 2016; 17(4): 282-292